Şimdi Randevu Alın
Devremülk İptali Nasıl Yapılır
Devremülk Hakkı Nedir?
Devremülk kısaca bir tatil sistemi olarak tanımlanabilir. Günümüzde müstakil bir yazlık almak veya 5 yıldızlı bir otelde tatil yapmak oldukça maliyetli olabilmektedir. Bu durumda maddi imkanları bu şekilde tatil yapmaya yetmeyen bir çok kişi nasıl tatil yapabilirim diye düşünmektedir. Çoğu kişi internet sitelerinde, radyo programlarında veya işlek meydanlarda “Hediye tatil kazanmak ister misiniz?, Ücretsiz tatil yapmak ister misiniz?” gibi sorular soran kişilerle karşılaşmıştır. Maddi imkanları yetersiz olması sebebiyle tatil yapamayan bir çok kişi bunun iyi bir fikir olabileceğini düşünüp en azından bu soruyu yönelten kişiyi dinlemek istemektedirler. Peki bunun kötü yanı ne? Ortada kötü bir durum yok ancak bu teklifler ayaküstü yapıldığından insanlar yeterince düşünememekte ve firmayı araştıramamaktadır. Sadece tanıtım elamanının verdiği bilgilerle yetinmektedirler. İşte bu durumda iyi satıcı ve kötü satıcı ayrımı büyük önem taşıyor. Gerçekten bu işi hakkıyla yapan bir çok firma var. Ancak bir o kadar da tüketicileri yanıltan ve hukuki açıkları kullanarak haksız kazanç sağlayan firmalar bulunmaktadır. Kötü satıcıların; tüketiciye yanlış ve eksik bilgiler verdikleri, sözleşme konusunda yanıltıcı bilgiler verdikleri, devremülk satışı yapıyor gibi anlatmalarına rağmen hisseli gayrimenkul tapusu devrettikleri, sözleşmelere haksız şartlar koydukları, satın alınan devremülkte bulunmayan özellikleri varmış gibi anlattıkları, tüketiciye düşünme imkanı vermedikleri, kanunda yazılı bir çok kurala riayet etmedikleri, senetle yapılan satışlarda usulüne uygun olmayan senetler düzenleyerek tüketicileri mağdur ettikleri, tüketicilere cayma formu vermedikleri ve cayma hakkı konusunda tüketiciyi bilgilendirmedikleri çokça görülmektedir.
Yalova termal devremülk iptali nasıl yapılır

Devremülk Mağdurları Ne Yapmalı?
Yukarıda “devremülk nedir?”, “devremülk alırken nelere dikkat edilmeli?” gibi soruların genel yanıtını verdikten sonra bir şekilde maddi imkanları yeterli olmamasına rağmen düşünmeden devremülk alan ve taksitlerini ödeyemeyen, aldığı devremülkten veya satıcıdan memnun kalmayan, devremülkün satın alırken anlatılan özellikleri ve imkanları taşımadığını anlayan devremülk mağduru tüketiciler ne yapmalı? Bu sorunun maalesef kısa bir yanıtı yok. Zira devremülk sözleşmeleri çok kapsamlı ve hukuki bilgi gerektiren sözleşmelerdir. Bu yüzden izlenecek yol açısından her olayda farklı durumlarla karşılaşılabilmektedir. Herhangi bir yanlış yapmamak için mutlaka bir avukata danışılması gerekmektedir. Ama genel olarak tüketiciler aşağıdaki adımları izleyebilirler.
1-Devremülk satın aldığınız firmayı internette araştırmak
Bir ürün alırken, ürünü veya satıcı firmayı internetten araştırmayan, ürün ve satıcı hakkındaki yorumlara bakmadan, firmanın güvenilir olup olmadığını araştırmadan alışveriş yapan tüketiciler halen var mıdır bilmek zor? Ancak basit bir ürün dahi alırken internetten saatlerce araştırma yapıyorken binlerce lira verip devremülk alırken firmayı internetten araştırmamak, daha önce buradan devremülk alan kişilerin yorumlarını okumamak büyük bir hata olur. İnternette biraz araştırma yaptığınızda gerek satıcı firma gerekse devremülk hakkında bir çok bilgiye ulaşacak, insanların yorumlarından fikir edinebileceksiniz. Bu nedenle daha önce gerekli araştırmayı yapmamış devremülk mağdurları öncelikle kısa bir araştırma yapmalıdır.
2-Devremülk satış sözleşmesini tekrardan gözden geçirmek
İnternette gerekli araştırmayı da yaptıktan sonra eğer firma ve devremülk konusunda kanaatiniz olumluysa zaten devremülk hakkını iptal etmekten vazgeçmiş olabilirsiniz. Ama kanaatiniz olumsuzsa veya firma güvenilir olmasına rağmen halen devremülk satış sözleşmesini iptal etmek istiyorsanız yapmanız gereken ikinci şey elinizdeki sözleşmeyi iyice incelemektir. Sözleşmeyi imzalarken detaylıca okumamış olabilirsiniz. Sözleşmenizi incelediğinizde size uymayan şartlar olduğunu, yeterince açık olmadığını, sizin anlaştığınız hususlara aykırı şartlar bulunduğunu fark edebilirsiniz. Eğer durum böyleyse mutlaka bir avukata başvurmalısınız. Bunun dışında sözleşmede herhangi bir sorun yok sizin iradenize uygunsa ama halen devremülk sözleşmenizi iptal etmek istiyorsanız aşağıdaki diğer seçenekleri değerlendirmeniz gerekmektedir.
3-Devremülk sözleşmesinin iptali için cayma hakkını kullanmak
Devremülk satın almış olan her tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin 14 gün içinde sözleşmeden cayma hakkı bulunmaktadır. Devremülk satın aldığınız firmanın cayma formunu size sözleşme kurulurken vermiş olması gerekmektedir. Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun ilgili maddeler gereğince bazı durumlarda tüketicilerin bu cayma hakkı 1 yıl uzamaktadır. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süreler içinde satıcıya noterlikler aracılığıyla yöneltilmesi ispat açısından önemlidir. Tüm bu bilgileri verdikten sonra çok önemli olduğunu düşündüğümüz bir uyarı yapmak isterim. Tüketiciler cayma haklarını elbette kendileri kullanabilmektedir ancak cayma ihtarının hazırlanması, ihtarın gönderileceği firmanın ticaret ünvanının ve adresinin doğru tespit edilmesi, gerekse de cayma sürelerinin bir avukat tarafından değerlendirilmesi büyük önem arz etmektedir. Zira yapılacak ufak bir yanlış veya sürenin kaçırılması size hak kaybı yaşamanıza neden olabilir. Kaldı ki sözleşmenizi inceleyen bir avukat cayma hakkı dışında daha uygun olduğunu düşündüğü başka çözüm yolları önerebilmektedir. Hatta bazı durumlarda avukatınız cayma ihtarı göndermenin uygun olmayacağını başka sebeplere dayanarak sözleşmenin iptal edilmesi gerektiğini de önerebilir. Tüm bu nedenlerle imkanınız varsa öncelikler mutlaka sözleşmenizle beraber bir avukata başvurun ve ona danışın. Cayma ihtarı göndermenizi önermesi halinde mutlaka ihtarnameyi de avukatınıza hazırlatmanızı öneririm.
4-Devremülk iptali için avukata başvurmak ve danışmak
Yukarıda çok kez izah etmiş olsak da bu bölümde tekrar tüketicilere devremülk iptali konusunda avukata danışmanın ve avukat tutmanın önemini ikaz etmek isteriz. Devremülk iptal süreci bir çok hukuki bilgi ve mesleki tecrübe gerektirmektedir. Örneğin; bir çok tüketici sadece cayma ihtarı göndererek devremülk sözleşmesini iptal ettiğini ve senetler ve parasını geri alabileceğini zannetmektedir. Cayma ihtarı konusunda hata yapmış olabilirsiniz ya da satıcınız kötü bir satıcıysa sözleşme iptali ve iade işlemlerini kendiliğinden yapmayabilir. Maalesef ki; firmanın güvenilir olup olmaması burada çok önemlidir. Özellikle devremülk konusunda bazı firmalar siz cayma hakkınızı kullanmış olsanız bile kendisine dava açamayacağınızı, icra takibi vs. gibi daha sonraki işlemleri tek başınıza yapamayacağınızı, avukat tutamayacağınızı düşünerek sözleşme iptali, senetlerin ve ödenen paraların iadesini gerçekleştirmemekte ve tüketicileri oyalamaktadırlar. Bu nedenle cayma ihtarını göndermeden önce mutlaka bir avukata danışın ve cayma ihtarı gönderdikten sonra da süresinde iade yapmayan veya sizden cayma %20-%30 gibi fahiş cayma bedeli isteyen firmalara dava açmak için vakit kaybetmeden mutlaka bir avukata başvurun.
Yalova termal devremülk iptali nasıl yapılır

Devremülk İptali Nasıl Yapılır?
Devremülk İptali (Cayma Hakkı) İhtarnamesi
Devremülk iptali nasıl yapılır? Devremülk iptali için ilk yol cayma ihtarı göndermektir. Ancak cayma ihtarnamesi göndermek size sadece süresinde cayma hakkınızı kullandığınızı ispat etmek ve faiz başlangıcı, zamanaşımı vs. açısından faydalı olacaktır. Cayma ihtarı göndermiş olmanıza rağmen eğer bir yanlışlık yaptıysanız veya cayma usulüne uygun değilse satıcı iptal ve iade işlemlerini gerçekleştirmez. Yine cayma ihtarı göndermiş olsanız bile bazı satıcılar tüketicilerin iade işlemleri için kendisine dava açıp uğraşamayacaklarını düşünerek sözleşme iptali ve senetler ile ödemelerin iadesini gerçekleştirmemektedir. Bu durumda çoğu zaman dava açılması gerekmektedir.
Devremülk İptali Davası
Dava için bir çok kural ve koşul bulunmaktadır. Eğer dava açma şartlarını sağlıyor ve kanuna göre iptal için kanuna uygun sebepleriniz varsa dava açılarak devremülk sözleşmesinin iptali sağlanabiliyor. Devremülk iptal davası açabilmek için bir çok sebep bulunduğundan burada tek tek saymak mümkün değildir. Her olayın kendi özelinde incelenmesi gerekir. Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun devremülk satışlarını sıkı koşullara bağlamış ve tüketicileri korumayı amaçlamıştır. Bu sebeple uygulamada bazı firmaların bir çok kurala uymadığı, sözleşmelerinin usulüne uygun olmadığı, kanunun emrettiği kurallara uymadıkları çok defa görülmektedir. Bu nedenle sözleşmeniz devremülk davalarında tecrübeli bir avukat tarafından incelendiğinde sözleşmenin iptali için bir çok sebep bulabilir. Avukat olmadan dava açmanız halinde hata yapabilir ve hak kaybı yaşayabilirsiniz. Dava açmak için mutlaka avukata başvurun.
Devremülk İptali Davası Zamanaşımı
“Devremülk iptali davası nasıl olur?”, “Devremülk iptali davası nasıl açılır?” gibi soruları genel hatlarıyla açıkladıktan sonra dava açma süresi yani zamanaşımı süresine değinmekte fayda bulunmaktadır. Çünkü bazı kötü niyetli firmalar tüketicileri oyalayarak haklarını kullanmalarını ve dava açmalarını engellemeye çalışmaktadır. Özellikle yukarıda bahsedilen cayma hakkı kullanımı konusunda hak düşürücü süreler bulunmaktadır. Yine dava açma hususunda da bir çok etkene göre değişen süreler (ödemeyi peşin olarak yapmak veya taksitli yapıyor olmak, satıcının tapu devri yapmış olması veya henüz tapu almamış olmak gibi) bulunmaktadır. Bu sürelere çok dikkat edilmeli ve vakit kaybetmeksizin avukata başvurulması gerekmektedir. Başvurduğunuz avukat cayma hakkı ve dava açma sürelerini değerlendirecektir.
Av. Yasin Furkan CELEP
Yalova termal devremülk iptali nasıl yapılır
Konu hakkındaki diğer yazılarımız;
1-Devre Mülk Satış Sözleşmesinin İptali – Hukuki Haber Net
2-Devre Mülk Sözleşmesinin İptali – Celep Hukuk ve Danışmanlık